Biofarma Belanyi

 • 39_osnovci
 • 39_sadnjabelogluka
 • 39_plastenik14
 • 39_mladiluk
 • 39_blitva.spanac.napolje

Kategorija: Organski proizvodi Tags: Paradajz

Profil
Profil
Fotografije
Mapa
  • Biofarma Balanyi se nalazi u opštini Zrenjanin, u Lukinom Selu pored Belog Jezera, između Ribnjaka Ečka i Begeja udeljeno 1.5 kilometar od Specijalnog rezervata Prirode Carska Bara – Stari Begej. Selo je osnovano pre 227 godina, naseljavanjem bugarskih povrtara. Oni su godinama gajili povrće, tako da je do dana današnjeg povrtarstvo ostalo glavno zanimanje kojim se meštani bave. Porodično imanje, kuću i oko 1 hektar njive pored kuće, smo kupili 1996 godine i od tada se bavimo povrtarstvom. Do tada smo sa suprugom radili u ugostiteljstvu. U početku je supruga bila angažovana na imanju “sa punim radnim vremenom” a od 2005 godine priključio sam joj se i ja, i od tada se isključivo bavimo uzgojem povrća.
   • Prvi put smo čuli za organsku proizvodnju 2007 godine, kada su se u Zrenjaninu pojavilo nekoliko udruženja građana, koja su propagirala takvu proizvodnju. Brzo smo doneli odluku, da celu parcelu prijavimo za organsku proizvodnju. Posle nekoliko seminara u Zrenjaninu i Subotici dobili smo sertifikat o poznavanju osnovnih principa organske proizvodnje. Prva sertifikaciona kuća, koja je pratila našu proizvodnju je bila OCS iz Subotice, a partner distributer, firma Žitohem iz Zrenjanina. Dogovorena je planska proizvodnja, plodored, obezbeđena semena, nabavljena su sredstva za zaštitu bilja, izvršena kontrola i počela je berba. Proizvodili smo uglavnom paradajz i beli luk. Te godine smo isporučili, preko distributera, 40 kg paradajza i nekoliko veza belog luka. Ostalo smo prodavali na pijacama, kao konvecionalni proizvod.
   • Tako se, neslavno, završila saradnja sa firmom Žitohem. Bilo je tu nerealizovanih dogovora, loših ugovora, pokrivanje troškova sertifikacije i nabavka repromaterijala preko nekog projekta, neotkupljene robe, itd. Ceo slučaj se završio na sudu uz mnogo neprijatnih scena, posle čega smo prekinuli svu saradnju sa Žitohemom. Prekinuli smo plaćanje troškova sertifikacije. Bili smo, blago rečeno razočarani, utučeni i neodlučni. Međutim, nismo prekidali proizvodnju povrća zasnovanu na principima organske proizvodnje. Bez praćenja proizvodnje od strane sertifikacionih kuća proizvodili smo i dalje primenjujući istu tehnologiju, bez veštačkih đubriva, upotrebom zaštitnih sredstava na bazi bakra i vodili smo o svemu detaljnu, preciznu evidenciju.
   • U toku 2009. godine prihod sa 1 hektara njive vrtoglavo je opao. Dijagram, koji prikazuje sve naše prihode i dan danas čuvamo kao opomenu i kao stanje sa kojim upoređujemo svaku godinu.
   • Te 2009 godine, išli smo da radimo kod drugih povrtara za dnevnicu. Prihvatali smo sve sezonske poslove. Išli smo da radimo u ugostiteljstvu svadbe, mature, gde god su nas zvali. Povrtartvo je ostalo u zapećku sve dok nas nisu potražili naši Prijatelji iz Fonda Organska Srbija. Negde su čuli za nas, da smo bili započeli, pa prekinuli i predložili su jedan novi početak. Događaji su se odvijali filmskom brzinom. Skoro sve isto se odvijalo kao 2007 godine, ali sa pravim partnerima i prijateljima saradnicima i prilikom sertifikacije, i prilikom distribucije, pogotovu kod nabavke repromaterijala i planiranja godišnje proizvodnje. Sa partnerima smo potpisali i neki ugovor o saradnji, koji negde postoji i koji od tada nikad nismo morali da bistrimo i da tumačimo. Svaki dogovor je postignut, sažeto u nekoliko reči i toga smo se pridržavali.
   • Pored vrlo korektnog odnosa sa partnerima, bili smo oprezni što se tiče investicija, nabavka semena i lepeze asortimana. 2010 godine smo imali 10 vrsta proizvoda i od tada svake godine uvrstimo još po 2-3. Tako da su nam glavni proizvodi paradajz, čeri, tikvice, blitva, tikve, luk, šargarepa, grašak, spanać, keleraba, cvekla, a od ove godine širimo asortiman sa belim lukom, paprikom i krastavcima. 2009 godine prihodi su nam bili 10% od povrtarstva i 90 % od nadničarenja. 2010 je 60%:40% u korist povrtarstva. 2011 je odnos ostao isti.
   Isporuka robe u 2011 godini

   Tikvice 444 kg
   Blitva 2049 veza Mirođija 100 veza Grašak 242 kg
   Paradajz 1358 kg Čeri 69 kg Tikve 520 kg Kupus 51 kg
   Spanać 9 kg Šargarepa 213 kg Mladiluk 1818 veza Cvekla 141 kg
   Crnarotkva 27 kg Jagode 195 kg Keleraba 82 kg

   • Od 2012 godine smo u punom statusu organske proizvodnje. Izradili smo porodični logo. Sa nekoliko novih proizvođača formirali smo sekciju organskih proizvođača u okviru već postojećeg udruženja Belo jezero sa ciljem da unapredimo razvoj organske proizvodnje u srednjem Banatu. Spremili smo nekoliko projekata vezanih za turizam i zaštitu životne sredine. Udruženje je bio domaćin skupu organskim proizvođačima početkom oktobra, a tema je bila procena kapaciteta i mogućnost prerade povrtarskih proizvoda.
   • Kao ravnopravni član udruženja organskih proizvođača je Osnovna Škola Sonja Marinković, istureno odelenje u Lukinom Selu. Naime, sa školom je postignut dogovor o korišćenju njihove parcele neposredno pored škole i već od ove godine se ta parcela nalazi u prvoj godini konverzije. Troškove sertifikacije snosi udruženje. Na parceli škole je predviđena proizvodnja organskih povrtarskih proizvoda na otvorenom i pod folijom, postavljanje nekoliko obora za sitne životinje, jednom rečju cilj nam je da prikažemo funkcionisanje jedne mini farme, a da osnovci, kao i predškolska deca, imaju mogućnosti da prate procese proizvodnje i da rastu zajedno sa biofarmom i da stvaraju navike od malih nogu, kako bi kasnije imali šanse i mogućnosti, da odaberu ispravan životni stil. Sam projekat se realizuje pod nazivom Bioproizvodnja od obdaništa do fakulteta.
   • Odazvali smo se molbi gospodina Čičić Branka, predsednika Fonda Organska Srbija i našeg partnera i učestvovali smo 2010 ,2011 i 2012 godine na sajmu Fruveg Bio Balkan Expo sa našim proizvodima. Krajem avgusta, ove godine, smo bili izlagači na Inocoop sajmu u Zrenjaninu, a početkom septembra smo organizovali VIII. po redu Dane paradajza u Lukinom Selu, gde su se okupili proizvođači paradajza iz regije. Bili su takmičari iz Rumunije i Mađarske. Manifestacija ima za cilj, da promoviše povrtarstvo i selo, a izborom najukusnijeg svežeg, kuvanog i najvećeg paradajza daje se doprinos očuvanju starih sorti ukusnog paradajza. Za organizovanje seminara i ovakvih manifestacija sredstva obezbeđuje udruženje izradom projekata, apliciranjem na konkurse lokalne samouprave, pokrajinskih sekretarijata i ministarstva. U međuvremenu je naše udruženje prihvatio poziv za učešće na LORIST-u koji je održan u Novom Sadu. Tamo smo predstavili ove dve farme i manifestaciju Dani paradajza.
   • Sopstvenim snagama i znanjem izradili smo internet prezentaciju Lukinog Sela i u okviru toga predstavili smo i naše udruženje. Prisutni smo na svetskoj internet mreži.
   www.lukacs.org.rs i www.biobanat.org.rs
   O nama mogu da saznaju sve na svim kontinentima. Nameravamo, da članove našeg udruženja organskih proizvođača predstavimo posebno sa asortimanom proizvoda. Imamo izrađene prospekte o našim proizvodima. Svesni smo toga da je pored marketinga neophodno, da održavamo kvalitet proizvoda i da je u većini slučajeva ta činjenica najveća reklama.
   – 2010 godine smo imali cilj i slogan – samo da uspemo od prodate robe, da imamo svakodnevni hleb na stolu
   – 2011 godine smo dodali cilj i moto – samo da uspemo i njivu našu da nahranimo sa stajskim đubrivom.
   – 2012 godine smo dodali – samo da ne budemo ni mi ni zemlja žedni
   – Za 2013 godinu ćemo dodati – samo da uspemo da od proizvedene robe što manje bacimo u glistenjak, već da započnemo preradu proizvoda kako bi , po receptima naših baka spremali zimnicu – sok od paradajza, turšiju, kisele kratavce, paprike, feferone i sl
   • Rezime
   – Porodično gazdinstvo Biofarma Balanyi organskom proizvodnjom se bavi od 2007 godine
   – Imali smo dva početka – jedan 2007 i jedan 2009
   – Promenuli smo 3 sertifikacione kuće zbog cene koštanja sertifikacije. Ove godine smo odabrali najpovoljniju ponudu
   – Sa partnerima sarađujemo savesno, bez bistrenja i tumačenja potpisanih ugovora
   – U udruženju organskih proizvođača imamo jasne ciljeve: – Proširenje proizvodnje na nove parcele, apliciranje sa projektima kod donatora kako bi, pored subvencija, obezbedili potrebnu opremu za članove, obezbedili opstanak na tržištu i postigli brži razvoj svakog gazdinstva.
   – Radi promocije povrtarskih proizvoda, svake godine organizujemo Dane paradajza takmičarskog karaktera.
   – Početkom oktobra organizovali smo savetovanje pod naslovom Putevi organske hrane u Srednjem Banatu.

  Cenovnik:

  • Krompir – kg/200din
  • Paradajz – 220din/kg
  • Ceri paradajz – 100din/pakovanje od 200gr
  • Beli luk – 40din/glavica,
  • Beli luk velike glavice – 1000 din/kg
  • Zelena paprika – 250din/kg
  • Tikvice bebi – 130 din/pakovanje od 500gr
  • Tikvice za punjenje – 160 din/kg
  • Crni luk – 220din/kg
  • Jabuke – 250din/kg
  • Sljive – 300din/kg
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.